Vanlige spørsmål: Hvordan stiller jeg inn og bruker fukteren min?

Fukting tilfører fuktighet til luften du puster inn, slik at CPAP-, APAP- eller bilevelbehandlingen din blir mer komfortabel. For å hjelpe deg å få mest ut av behandlingen din har vi oppgitt svar på noen av de vanligste spørsmålene om konfigurering og bruk av fukteren nedenfor.

Skal jeg slå på fukteren min før jeg legger meg for å forsikre meg om at vannet er varmt først?

Hvis du synes at luften er tørr og irriterende, kan du slå på fukteren 20 minutter før du legger deg.

Jeg bruker vanligvis fukteren kun i vintermånedene, når ovnen er på og luften er tørrere. Skal jeg bruke den året rundt?

Hvis du opplever at du har nesesymptomer andre tider av året, bør du sannsynligvis bruke fukteren. Den ekstra fuktingen gjør behandlingen din mer komfortabel, da luften vil inneholde mer fuktighet.

Vil varmefukting slite ut masken og slangene fortere?

Nei. Slangene som følger med apparatet tåler mye høyere temperaturer enn varmen som genereres av fukteren.

Hvor ofte skal jeg skifte vann i fukterkaret? Jeg pleier ikke å bruke opp alt i løpet av en natt.

Du skal skifte vannet i fukterkaret hver dag, selv om du ikke bruker opp alt i løpet av en natt.

Hvor mye vann skal fukteren min bruke natten over?

Mange faktorer avgjør hvor mye vann en fukter vil bruke. Dette inkluderer fuktermodellen, temperaturen og fuktigheten i rommet, innstillingene av fukteren og karakteristikkene for den individuelle pasienten.

Vannivået i min H5i™ synes ikke å synke noe særlig, selv når jeg bruker den hele natten. Er dette normalt?

Ja. Mengden vann som er igjen i fukteren, er ikke den beste indikasjonen på hvordan fukteren fungerer. Siden H5i avgir konstant fuktighet, bruker den kun den mengden vann som er nødvendig for å levere det nødvendige fuktighetsnivået. Hvis den er stilt inn på den samme Climate Control-temperaturen året gjennom, bruker H5i vesentlig mindre vann om sommeren enn den gjør om vinteren.

Fukteren min går noen ganger tom for vann i løpet av natten. De fleste andre netter er den nesten tom om morgenen. Hva skal jeg gjøre?

Ulike fuktere bruker ulike mengder med vann under ulike forhold. Vannforbruket fra en H5i-fukter med oppvarming avhenger for eksempel av temperaturen og luftfuktighetsnivået i rommet, innstillingene på luftfukteren og behandlingstrykket som leveres av søvnbehandlingsapparatet. Hvis forholdene i rommet endrer seg fra natt til natt (dvs. at en natt står varmen på i huset, og den neste natten er den slått av), kan dette føre til ulikt forbruk av vann.

Det kan også være at du puster gjennom munnen, eller at masken lekker. Pusting gjennom munnen og maskelekkasje slipper ut luft, som kan minske effektiviteten til luftfukteren.

Hvis munnlekkasjen er under kontroll, eller du bruker en helmaske, kan det hjelpe å prøve ett eller flere av alternativene nedenfor:

• ClimateLine™ oppvarmet slange (for ResMed S9™-brukere)
  • Slangetrekk
  • Senke innstillingsnivået for luftfuktingen
  • Bruke en luftfukter i rommet

Hvis du er bekymret over hvor mye vann fukteren bruker, eller du er bekymret over at apparatet ditt ikke virker som det skal, ta kontakt med utstyrsleverandøren din eller behandlingsstedet.

Hva slags type vann skal jeg bruke med fukteren min?

Springvann er fint for daglig bruk når du bruker et vaskbart vannkammer. Hvis du har en standard fukterbeholder, anbefaler vi at du bruker destillert eller deionisert vann. Vannet skal skiftes etter hver gangs bruk – selv om ikke alt er brukt i løpet av en natt.

Unngå bruk av alt det følgende i fukteren:

• Blekemiddel-, alkohol-, klor- eller ammoniakkbaserte løsninger
  • Fuktende, antibakterielle eller glyserinbaserte såper
  • Tilsetninger som eukalyptusolje eller andre duftoljer
  • Bløtgjøringsmidler eller ikke godkjente midler for fjerning av kalkbelegg

Disse produktene kan skade fukteren og dennes funksjon, eller kan avgi dunster som er skadelig å puste inn hvis masken ikke skylles godt nok.

Jeg har en helmaske. Kommer jeg til å trenge mer vann i løpet av natten?

En helmaske endrer ikke den vannmengden som fukteren bruker hver natt. Hvis du har begynt å bruke en helmaske fordi du har hatt problemer med munnlekkasje, vil du sannsynligvis oppleve at fukteren din nå bruker mindre vann, fordi du ikke lenger taper luft og fuktighet gjennom munnen.

Finnes det en enkel måte for meg å kontrollere at H5i-varmeplaten min virker ordentlig?

Ja. For å bekrefte at H5i virker som den skal, utfør følgende trinn:

• Koble fra ClimateLine-slangen og ta av vannbeholderen.
  • Når S9 IKKE er slått på, plasser hånden din på varmeplaten for å vurdere temperaturen på H5i-varmeplaten. MERKNAD: Plasser IKKE hånden på varmeplaten hvis H5i har vært påslått i de siste 10 minuttene, siden den fremdeles kan være varm.
  • Sett utgangsverdien for fukteren til 6.
  • Sett apparatet i oppvarmingsmodus og la det kjøre i 1 minutt.
  • Plasser hånden over varmeplaten (uten å berøre den) for å bekrefte at varmeplatetemperaturen stiger. Ikke plasser hånden din rett på varmeplaten, da denne vil være varm.
  • Trykk inn innstillingshjulet i tre sekunder for å aktivere nedkjølingsmodusen.